PowerMama van de Maand: Anne

Er zijn zoveel lieve, leuke, slimme, sterke powermama’s bij PowerMama Leeuwarden, met allemaal hun eigen verhaal! We stellen je elke maand aan een van deze PowerVrouwen voor:

Deze keer is Anne aan de beurt! Anne is 38 jaar, inkoopadviseur bij Wetterskip Fryslân en ze woont samen met Jan, dochters Tess (drie jaar), Mirte (zes maanden) en hond Varna in Wergea. Een prachtig plekje met uitzicht over de landerijen en het vaarwater. Ze zitten op slechts 15 minuutjes varen van Nationaal Park de Alde Feanen! Jaloersmakend!

Lees hoe Anne terugkijkt op haar bevallingen en hoe ze het moederschap ervaart. 

Zwanger op vakantie

Je weet natuurlijk nooit hoe het zal gaan, maar gelukkig verliepen beide zwangerschappen vrij soepel. Anne vertelt; ‘Bij Tess duurde zwanger worden een paar maanden en bij Mirte was het in 1x raak. Bij beide zwangerschappen had ik de 40 weken ook echt wel nodig om te wennen aan het idee dat ik (weer) moeder werd. Ik had niks te klagen tijdens mijn zwangerschappen. De vermoeidheid was er wel, maar de misselijkheid stopte gelukkig na het eerste trimester.’ Anne voelde zich zelfs zo goed dat ze, toen ze 22 weken zwanger was, nog samen met dochter Tess op vakantie ging naar Suriname, waar haar vader woont. Een hele trip, maar je zult verderop lezen dat deze reislust Anne niet vreemd is. 

Thuis in bad bevallen

Anne heeft twee mooie, vlotte bevallingen gehad. Beide keren is ze thuis bevallen in een bevalbad. Je hoort het niet vaak maar Tess is met precies 40 weken geboren! Mirte zat aardig in de buurt en kwam met 40+5 weken ter wereld. 

Bij Mirte had Anne al twee dagen af en toe voorweeën. Toch besloot ze niet rustig af te wachten; ‘Zondag 1ste Pinksterdag had ik de hele dag voorweeën. We zijn in de middag toch nog even met de boot naar de sleepbootdagen in Earnewâld geweest. Om 19.00 uur waren we weer thuis, de voorweeën werden steeds frequenter. Jan heeft Tess bij Pake en Beppe gebracht. Toen de verloskundige langs kwam, had ik 3 cm ontsluiting. We kregen het advies om voor de zekerheid alles alvast klaar te zetten.’ Kort nadat de verloskundige was vertrokken voelde Anne dat de bevalling door ging zetten. Ze schetst een prachtig scenario; ‘Het is heel sfeervol thuis, de muziek staat op, kaarsjes branden en de houtkachel staat aan, bij de warmte van de kachel vang ik de weeën op. Ook in het bevalbad zitten lampjes. Om 22.30 uur komt de verloskundige weer. Als ik rond 23.30 uur in bad ga, komen de weeën ineens erg snel. Ik raak wat in paniek en wil graag uit bad, maar op advies van de verloskundige ga ik er toch weer in. Niet veel later krijg ik persweeën en 8 min later om 00.10 uur is Mirte geboren.’ Anne kan Mirte zelf aanpakken. Uiteindelijk is het zo snel gegaan dat de kraamhulp er nog niet eens was! Kortom; echt een prachtige bevalling.

Anne samen met dochter Tess op de dag van de bevalling

Een reislustige moeder

Het voelde voor Anne meteen heel natuurlijk om een baby te hebben en mama te zijn. Bij beide meisjes kwam de borstvoeding goed op gang, herstelde ze snel en voelde ze zich goed. Wel had ze twee heel verschillende kraamperiodes. 

Bij Tess was dit in de Corona periode en in de herfst/winter. Alles was gesloten en we mochten niet met veel mensen tegelijk samenkomen. We kregen daardoor veel kraamvisite thuis. Dit ging maar door, totdat de borrelplankjes onze neus uit kwamen 😉  Bij Mirte was het voorjaar/zomer. Toen Mirte 12 dagen oud was, was het 30 graden en zijn we een weekend met de boot weggeweest. Ik voelde me goed en ik had zin om eropuit te gaan en op de boot kon ik ook mijn rust pakken. Toen Mirte een maand oud was, gingen we een week met eigen boot naar Terschelling. En na 2 maanden hebben we 3 weken met ons VW busje uit 1971 door Europa gereisd. Ik geef borstvoeding en vond het heel makkelijk om met zo’n kleine baby op vakantie te gaan.’ 

Wat avontuurlijk! Het is wel duidelijk dat de meisjes de reislust van heit en mem met de paplepel ingegoten krijgen. 

Om Mirte aan iedereen voor te stellen wilden Anne en Jan in eerste instantie een babyborrel plannen. Omdat het zomer was, bleek eigenlijk al snel dat veel vrienden Mirte al hadden bewonderd tijdens een van de vaartochtjes en uitjes die het gezin deed. Hierdoor hadden ze relatief weinig kraamvisite en dat vonden ze eigenlijk wel heel lekker. 

Tess en busje bij ons thuis, klaar voor vertrek
Op vakantie met het busje, Italië

Twee meisjes, twee karakters

Natuurlijk is Anne super trots op haar twee meisjes. Ze geniet ervan om de ontwikkeling van Tess en Mirte te zien. Van het eerste lachje en het leren omrollen naar een echt minimensje met een eigen karakter. Als baby waren de meisjes al heel verschillend. Anne vertelt; ‘Tess was een onrustige baby. Ook was ze een flesweigeraar, waardoor ze tot 16 maanden borstvoeding kreeg. Pittig! Ook heeft ze altijd veel behoefte aan contact en dat merken we o.a. ’s nachts. Nog steeds belandt Tess ergens in de nacht bij ons in bed. Dit in tegenstelling tot haar zusje. Mirte is een relaxte, vrolijke en tevreden baby. Heel fijn met een drukke peuter ernaast! Ook slaapt Mirte al lekker de hele nacht op haar eigen kamertje. ‘Een heel verschil.’

Voor Anne en Jan is het prachtig om de zusjes samen te zien. Tess is een hele zorgzame en lieve grote zus. Ze maakt haar kleine zusje vaak aan het lachen. 

Alle ballen hoog houden

Anne geniet natuurlijk ontzettend van haar dochters, maar moet toegeven dat het ook vrij intensief kan zijn allemaal. Vooral een dag alleen thuis met de kinderen en het altijd ‘aan’ moeten staan vraagt soms gewoon veel energie. Anne; ‘Jan is ondernemer in de boten en werkt daarnaast bij Defensie en sinds oktober in een nieuwe functie in Oirschot bij Eindhoven. In de ochtenden ben ik altijd alleen en ook een aantal avonden. Omdat Jan ook ondernemer is, is hij op zaterdag ook vaak druk.’ Gelukkig heeft Anne genoeg hulp en kunnen haar moeders en schoonmoeder vaak oppassen. Ontzettend fijn, want Anne vindt het wel belangrijk dat ze tijd heeft voor haar eigen dingen.

De zusjes

Sportieve mem

Anne is lekker actief. Dit was zo voor haar zwangerschappen, maar ook tijdens én daarna! Anne vertelt; ‘Bij beide zwangerschappen heb ik tot 38 weken gesport bij SENSE in Grou. Dit is een kracht circuit training. Tijdens de tweede zwangerschap wilde ik toch graag meer begeleiding in het sporten, want wat mag je nou eigenlijk allemaal nog doen? Een pufclub zag ik niet zitten en zo kwam ik bij PowerMama. Ik heb tot mijn uitgerekende datum lekker door kunnen trainen bij PowerMama Leeuwarden. Kort na mijn bevalling ben ik weer begonnen met sporten. Sporten is voor mij belangrijk, het zorgt ervoor dat ik me goed en fit voel.’ 

Anne’s tip!

‘Volg je gevoel. Als moeder kan je veel goedbedoelde adviezen krijgen. Maar doe vooral wat goed voelt voor jou en je kindje.’

Een top tip! Heel erg bedankt voor het delen van jouw verhaal Anne.

Get more like this in your inbox. A monthly newsletter that keeps up with the community. Get love. Not spam.

See more of what we're up to